Home » Actueel » Gladiatoren of Catervarii: samenwerking in de arena van het aanbesteden

Gladiatoren of Catervarii: samenwerking in de arena van het aanbesteden

Als ICT-adviseur en manager binnen de lokale overheid kom ik regelmatig tegen dat er nieuwe software of hardware moet worden aangeschaft. Vaak gaat dit via een aanbesteding. Ik merk dat veel ICT-ers weerstand hebben tegen aanbesteden. En ik heb daar alle begrip voor, want hoe je het ook wendt of keert, er moet nogal wat gebeuren!

Buiten het feit dat ICT-ers niet dagelijks in aanraking komen met de wereld van het aanbesteden, lijken de procedures ze juist verder weg te brengen van hun doel. Ze vinden ingewikkelde procedures, programma’s van eisen, consultaties en presentaties, beoordelingsschema’s en juridische kaders op hun weg. Oh ja, en deze moeten dan ook nog eens gaan passen in de zorgvuldig opgebouwde bestaande infrastructuur. Niet leuk, vinden velen!

Hoewel gechargeerd, heeft de gemiddelde ICT-er binnen de overheid ontegenzeggelijk te maken met een constante stroom aan veranderingen die de druk alleen maar opvoeren. Hij heeft dan ook vooral behoefte aan grip op zijn ICT-infrastructuur en op de vernieuwingen ervan. Ten slotte is hij wel degene die verantwoordelijk is voor het leveren van een stabiele ICT-dienstverlening.

Bij een aanbesteding stappen meerdere gladiatoren in de arena om met elkaar te knokken voor een goed eindresultaat. In dit geval de ICT-ers, de toekomstige gebruikers, de verantwoordelijke managers en bestuurders, de inkoper en uiteindelijk de potentiële leveranciers. En de gemiddelde gladiator heeft maar één egoïstisch doel: overwinnen!

Overwinnen in deze context betekent voor iedere gladiator grip krijgen en houden op de ontwikkelingen en ze in je voordeel laten werken. Juist omdat aanbesteden een complex proces is met verschillende belangen, is samenwerking onontbeerlijk om het gemeenschappelijke doel te bereiken. Alleen dan houd je de ‘wilde dieren’ van teleurstelling en mislukking van je af. Niemand wil immers dat de aanbesteding onderuit gaat. In dergelijke trajecten moet je ervoor zorgen dat iedereen als team samenwerkt; voor en in elkaars belang. Betrek iemand bij het project die de verschillende disciplines kent, begrijpt, verbindt en weet te versterken. Hiermee worden de gladiatoren zogenoemde ‘catervarii’; gladiatoren die als een team samenwerken en strijden voor het zelfde doel.

Telengy heeft diverse adviseurs die deskundig zijn op het gebied van het begeleiden van aanbestedingsprocessen. Onze aanpak hierbij is ‘caterviaans’; in goed Nederlands: het verbinden en activeren van de verschillende mensen en disciplines in het aanbestedingsproces en het beste eruit halen. De overwinning is een perfecte aanbesteding die oplevert wat je bij de start beoogde er uit te halen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de aanpak en ervaringen van de Telengy-adviseurs op het gebied van aanbesteden? U kunt altijd direct contact met ons opnemen via telefoonnummer 040 290 12 12 of via e-mail: info@telengy.nl