Home » Actueel » Terugblik Kennisplatform ‘Opgaven gestuurd werken in de gemeente’

Terugblik Kennisplatform ‘Opgaven gestuurd werken in de gemeente’

Het Kennisplatform Organisatieontwikkeling is een reeks van bijeenkomsten waarbij gemeentemanagers samen met collega’s van andere gemeenten geïnformeerd worden over en aan de slag gaan met onderwerpen die er volgens henzelf toe doen.

Tijdens de afgelopen editie op 27 en 28 september was het onderwerp: opgaven gestuurd werken. Hoe kun je, naast je reguliere taken en de lijnorganisatie, opgaven gestuurd werken onderdeel uit laten maken van programmatisch werken? Deze tweedaagse sessie vond plaats in Hotel de Kamperduinen in Kamperland (Zeeland).

Opgaven gestuurd werken is een werkwijze die ingezet kan worden bij het aanpakken van (veelal) maatschappelijke opgaven, zoals het verlagen van de armoede, of het realiseren van een inwonersinitiatief. Dit wordt gedaan in relatief korte tijd, en gaat over afdelingsgrenzen heen.

‘Van beschouwen naar bouwen’

Igno Pröpper (Pröpper + Partners) verzorgde het donderdagmiddag gedeelte van deze editie. Zij zijn de oprichters van opgaven gestuurd werken. Igno gaf uitleg over opgaven gestuurd werken, en begeleidde daarnaast een door hun ontwikkeld spel. Met dit spel kon geoefend worden met opgaven gestuurd werken, en werd een opgave benaderd vanuit verschillende rollen. Zo moesten deelnemers de rol aannemen van initiatiefnemer (burger), ondernemer of de beoordelaar vanuit de gemeente. Dit maakte goed visueel hoe opgaven gestuurd werken precies in zijn werk gaat. Igno heeft tijdens het eerste dagdeel uiteraard ook gesproken over zijn ervaringen bij diverse gemeenten en ook andere organisaties. Hij benadrukte het belang van het doorbreken van de hiërarchische, starre structuren binnen gemeenten. Dit lijkt een cruciale factor te zijn: het kan je opgave maken of breken. Daarnaast is opgaven gestuurd werken vooral de handen uit de mouwen steken en dóen. Nadat je je handen uit de mouwen hebt gestoken, bekijk je het behaalde resultaat: ‘van beschouwen naar bouwen’.

Strandwandeling

Omdat het Kennisplatform deze keer plaatsvond in Zeeland en er tijdens de bijeenkomsten ook ruimte is voor ontspanning en persoonlijk contact, was het daarna tijd voor een gezamenlijke strandwandeling.

Praktijkvoorbeelden en natuurlijk leiderschap

De donderdagavond werd gevuld door Annelies van den Assem (OVER-gemeenten en Oostzaan) en Ruud Ploum (Overbetuwe). Zij vertelden over hun ervaring met opgaven gestuurd werken. Annelies focuste op natuurlijk leiderschap. Dit kan van zeer positieve invloed zijn op een team dat opgaven gestuurd werkt, zeker als iemand de trekkersrol op zich moet nemen. Dit werd geïllustreerd aan de hand van een bijzonder filmpje met paarden.

’s Avonds volgde een gezamenlijk diner.

Terugblik op een leerzame maar ook informele editie

Op de vrijdagochtend spraken de gemeente Bronckhorst en Hattem (deelnemers aan het kennisplatform) over hoe zij met opgaven gestuurd werken aan de slag kunnen gaan. Dit werd in intervisievorm opgezet, waardoor er veel van elkaar werd geleerd.

Deze editie waren 10 deelnemers aanwezig. Hieronder waren veel vaste deelnemers, maar ook een aantal nieuwkomers die aangaven zich direct thuis te voelen. Graag verwelkomen we bij toekomstige edities nog meer nieuwe gezichten!

Volgende Kennisplatform: schrijf je in!

Op 28 en 29 maart 2019  vindt het volgende Kennisplatform plaats bij de gemeente Nunspeet. De deelnemers willen dan het volgende thema onder de loep nemen: het bestuurlijk-ambtelijk samenspel. Hoe zitten portefeuillehouders in hun rol? En hoe ga je daar mee om als ambtelijke organisatie?

Graag tot dan!

Meer weten of deelnemen?

U kunt Ger Manders bereiken via 06 29 52 73 40 of via g.manders@telengy.nl.


Het Kennisplatform Organisatieontwikkeling is een reeks van bijeenkomsten waarbij gemeentemanagers, samen met collega’s van andere gemeenten, geïnformeerd worden over en aan de slag gaan met onderwerpen die er volgens henzelf toe doen. De onderwerpen die in het kennisplatform worden behandeld zijn allemaal actueel, maar bovendien door de deelnemers zelf gekozen. Het aantal deelnemers per bijeenkomst bedraagt maximaal 15. Hierdoor is de interactie met de sprekers/inleiders en met de deelnemers onderling gegarandeerd. Het doel is het uitwisselen van ideeën en ervaringen.

De organisatie en coördinatie is in handen van gemeenteadviseur Ger Manders. Elke bijeenkomst bestaat uit drie dagdelen op donderdagmiddag en -avond en vrijdagochtend. De bijeenkomst begint en eindigt met een gezamenlijke lunch. De gemaakte kosten worden over de deelnemers verdeeld. Aan de afgelopen 20 bijeenkomsten namen steeds 10-15 gemeentemanagers deel, waardoor de kosten tussen de € 300,- en € 450,- per bijeenkomst bedroegen. De kosten worden gemaakt voor de beloning voor de sprekers, de organisatie, de hotelovernachting en de lunches/diner.