Home » Actueel » AVG, weg ermee! 

AVG, weg ermee! 

Onzin natuurlijk, maar soms krijg ik het gevoel dat we door de AVG in een andere wereld zijn beland. Niets zou meer mogen en als je over de schreef gaat, krijg je gelijk een boete die je aan de rand van het faillissement brengt. 

Er kan veel meer

Maar we zijn niet in een andere wereld beland. De AVG heeft alles alleen wat scherper vastgelegd en de betrokkenen bij een privacygevoelige situatie meer rechten gegeven. In de kern kun je zeggen dat hetgeen vroeger niet mocht, nu ook niet mag en wat vroeger wel mocht nu ook gewoon mag. Je moet er alleen voor zorgen dat als je informatie met anderen wilt delen, je dat volgens de regels van de AVG doet. 

Dat betekent dat je precies weet welke informatie wel en welke niet met een ander mag worden uitgewisseld. Leg dus vast welke informatie je uiteindelijk gaat uitwisselen en wees daar heel transparant in. Als gemeente heb je vaak een wettelijke grondslag en heb je geen toestemming van burgers nodig. Wel denkt men dit vaak in het sociaal domein, wat regelmatig voor verwarring zorgt. Zorg er daarnaast voor dat het concreet uitwisselen van de informatie veilig en controleerbaar dan wel reproduceerbaar plaatsvindt. Er kan naar mijn mening veel meer dan veel mensen denken 

Veilige privacy

Persoonlijk vind ik dat we niet zo spastisch moeten doen met elkaar. Inmiddels weet iedereen dat juist door het niet uitwisselen van relevante informatie bij situaties waarin wordt samengewerkt, de boel flink fout kan gaan. Samenwerken is alleen effectief als ook de bijbehorende informatie effectief wordt uitgewisseld. 

Wat mij in de afgelopen jaren opvalt, is dat iedereen de mond vol heeft van: Dit mag niet van de AVG!, maar dat dat veelal gebaseerd is op: ‘Het hebben horen luiden van de klok’. Toch begrijp ik het eerlijk gezegd wel. Je moet bijna voor alles toestemming vragen en het vervolgens documenteren. Door te zeggen dat iets niet mag, voorkom je wel een heleboel werk. Maar diezelfde ‘iedereen’ stuurt ondertussen gewoon onbeveiligd mailtjes naar anderen. Meestal omdat ze wel roepen dat iets niet mag van de AVG, maar geen flauw idee hebben van de werking en het gebruik van mailsystemen en applicaties. 

Boerenverstand

Het beschermen van de privacy is belangrijk. Wetgeving daaromheen is ook belangrijk, maar we moeten er met elkaar voor zorgen dat de AVG de dwangbuis niet gaat vervangen, voor mensen die hem misschien wel nodig hebben. De AVG heeft tot verwarring geleid. Verwarring die zelfs levens heeft gekost, omdat velen niet weten wat nu wel en wat nu niet mag. En ik ben van mening dat zeker in het zorgdomein de verwarring er niet toe moet leiden dat mensen de zorg die zij nodig hebben niet krijgen, omdat ‘men’ denkt of vindt dat bepaalde informatie niet met anderen mag worden gedeeld. Wij zijn er niet voor de regels. De regels zijn er voor ons, AVG of niet. Soms moet je gewoon je boerenverstand gebruiken. 

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eric Leroi, adviseur bij Telengy, via tel. nr.  06  22 77 63 63 of  via e-mail: e.leroi@telengy.nl.