Home » Actueel » Aanbesteden en SaaS: waarom data belangrijk is 

Aanbesteden en SaaS: waarom data belangrijk is 

Het aanbesteden van een nieuwe Software as a Service (SaaS) applicatie is een grote stap. Een belangrijk punt om over na te denken, is dat de data die de organisatie in de applicatie opslaat, altijd beschikbaar moet zijn. 

Een van de doelstellingen bij het aanbesteden van een SaaS-applicatie, is om ervoor te zorgen dat de data die opgeslagen wordt, altijd kan worden gedeeld met andere applicaties of een datawarehouse. En dit moet kunnen zonder hulp van de leverancier van de SaaS-applicatie.  

Maar wat moet een leverancier doen om deze data beschikbaar te maken en te houden? Hier zijn een paar belangrijke punten: 

  1. Open API’s: De leverancier moet open API’s hebben. Dit zijn manieren om data te delen tussen de SaaS-applicatie en andere systemen.
  2. Data operabiliteit: De leverancier moet ervoor zorgen dat de data makkelijk kan worden verplaatst in een standaardformaat. Zo kan het in andere systemen worden gezet als dat nodig is. 
  3. Data beveiliging: De leverancier moet goede beveiliging hebben om de data te beschermen tegen mensen die het niet mogen zien of verlies van data. 
  4. Betrouwbaarheid: De leverancier moet ervoor zorgen dat de data altijd beschikbaar is als het nodig is. 
  5. Ondersteuning: De leverancier moet snel en goed kunnen helpen als er problemen zijn met de beschikbaarheid van de data. 

Sinds 2008 begeleidt senior-adviseur Frank Huijbregts vele gemeenten bij het aanbesteden met als de scope van aanbesteden bijvoorbeeld Cloud transities, Microsoft 365 of kernapplicaties die steeds meer als SaaS-applicatie worden afgenomen (denk hierbij aan vth, belastingen, financiën, zaaksystemen, mor, DMS en zaaksysteem). Daarnaast komen steeds vaker ook andere ICT- en informatiebeleid gerelateerde diensten voor die als een SaaS-variant worden aangeboden. Een veelvoorkomende worsteling daarbij is: op welke manier borg ik dat mijn data die ik straks in de nieuwe SaaS-applicatie heb opgeslagen, beschikbaar is voor hergebruik, bijvoorbeeld voor datagedreven werken of in een data warehouse? 

Dit is een terechte vraag, want data is een waardevolle bron voor elke organisatie. Data kan inzicht geven in de prestaties, de behoeften en de kansen. Data kan ook helpen om betere beslissingen te nemen, processen te verbeteren en innovatie te stimuleren. Maar om dit te kunnen doen, moet je data wel toegankelijk en bruikbaar zijn. 

Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een SaaS-applicatie te letten op de bovengenoemde punten. Zo zorg je ervoor dat je data niet alleen veilig en betrouwbaar is, maar ook makkelijk te delen en te analyseren is. Zo kun je je data optimaal benutten. 

Meer weten?

Voor meer informatie kun je contact met opnemen met  Frank Huijbregts,  06 21 81 29 02 of f.huijbregts@telengy.nl. Hij helpt je graag verder met je vragen en uitdagingen!