Home » Actueel » Ramadan met Telengy 

Ramadan met Telengy 

De maand Ramadan is voor mij altijd een bijzondere tijd. Het vasten van zonsopgang tot zonsondergang, het delen van maaltijden met dierbaren tijdens de iftar, en de spirituele verdieping maken deze periode uniek. De maand Ramadan betekent dus veel meer dan het enkel niet eten en drinken voor mij. Dit jaar was er echter nog iets extra speciaals: een aantal van mijn collega’s besloot om een dag met mij mee te doen met het vasten. Hun ervaringen en inzichten hebben mij doen realiseren hoe waardevol empathie en waardering zijn, niet alleen tijdens de Ramadan, maar gedurende het hele jaar. 

Een toffe ervaring

Mijn collega’s vonden het een toffe ervaring om een dag mee te vasten. Ze werden zich bewust van de kleine dingen die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Een kopje koffie in de ochtend, een glaasje water tussendoor; deze kleine dingen werden ineens veel waardevoller. Het besef dat wij als mens meer aankunnen dan wij denken, was voor hen een eyeopener. Het vasten bracht hen dichter bij hun eigen grenzen en liet hen zien hoe veerkrachtig wij kunnen zijn. Daarnaast kan ik mij voorstellen dat het een grotere uitdaging is om maar één dag te vasten. Je lichaam is dan nog niet gewend aan het ritme en het niet eten overdag.   

Empathisch vermogen

Als adviseur is empathisch vermogen een essentiële eigenschap. We werken met mensen, organisaties en veranderingen. Begrijpen wat er in iemand omgaat, hoe ze zich voelen en wat hun behoeften zijn, is cruciaal om de gewenste verandering op de juiste manier aan te pakken. De maand Ramadan draagt hier zeker aan bij. Het vasten brengt ons dichter bij onze eigen emoties en behoeften. Het stelt ons in staat om ons beter in te leven in anderen. 

Reflectie

De ervaringen van mijn collega’s hebben mij doen beseffen dat empathie en waardering de sleutel is tot succesvolle verandering. Door ons in te leven in anderen, kunnen we beter begrijpen wat er speelt en hoe we kunnen bijdragen aan positieve verandering. Of het nu gaat om kleine gebaren zoals een kopje koffie of grotere uitdagingen zoals het vasten tijdens de Ramadan, empathie verbindt ons als mensen en maakt ons sterker. 

Meer weten?

Lees ook de ramadan-ervaring van Ajmal in 2022. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ajmal Khan Sayedi, adviseur bij Telengy, via tel. nr. 06 21 61 65 86, of e-mail: a.k.sayedi@telengy.nl.