Home » Actueel » Marktscan Digikoppeling biedt overzicht en inzicht in leveranciersmarkt

Marktscan Digikoppeling biedt overzicht en inzicht in leveranciersmarkt

KING en Logius hebben eind januari de resultaten gepubliceerd van de marktscan Digikoppeling. Zes aanbieders voldoen aan de criteria zoals in de ‘requirements’ zijn opgesteld voor deze koppelvlakstandaarden voor berichtuitwisseling. Daarmee kunnen gemeenten, samenwerkingsverbanden en andere overheden vooruit. In plaats van zelf een marktconsultatie en/of verkenning te houden, kunnen organisaties op basis van de resultaten uit de marktscan al concrete stappen zetten in een aanbesteding voor Digikoppeling. Met één Digikoppeling-implementatie kan een organisatie berichten uitwisselen met alle overheden en aansluiten op vrijwel alle e-overheidbouwstenen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld basisregistraties, het Omgevingsloket, Digilevering en MijnOverheid.

Telengy-adviseur Peter ter Telgte is accountmanager Stelseldiensten bij Logius en nadrukkelijk betrokken bij de marktscan Digikoppeling. De marktscan is feitelijk een actualisatie van de eerder gehouden marktscan in 2013. “In de afgelopen drie jaar heeft de markt van Digikoppeling en servicebus zich nadrukkelijk ontwikkeld. Vrijwel elke gemeente maakt op een of andere manier gebruik van Digikoppeling en/of een servicebus. Daarnaast zien we nadrukkelijk de opkomst van SaaS-toepassingen; zo bieden twee leveranciers niet alleen een lokale oplossing aan, maar ook een SaaS-oplossing”, aldus Peter ter Telgte.

Zes aanbieders in de schijnwerpers

De zes aanbieders die voldoen aan de marktscan zijn Arpha, Centric, Enable-U, JNet, PinkRoccade en Yenlo. Enable-U en JNet bieden ook een SaaS-oplossing aan. Uitgebreide informatie over de aanbieders is te vinden op de website van Logius.

KING en Logius besteden tijdens een webinar op 18 februari specifiek aandacht aan de resultaten van de marktscan. U kunt zich nog inschrijven via het inschrijfformulier. Verder zijn er in maart meerdere regiodagen waar aanvullende informatie gegeven wordt over de mogelijke toepassingen. Tot slot gaat ook de softwarecatalogus van KING inzicht bieden in de referenties van werkende Digikoppeling-omgevingen bij gemeenten. Via het besloten gedeelte van de softwarecatalogus kan een gemeente de referenties inzien van de leveranciers.

Overzicht landelijke voorzieningen

Logius biedt tevens een overzicht van de landelijke voorzieningen die gebruik maken van Digikoppeling.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter ter Telgte, accountmanager Stelseldiensten bij Logius  en adviseur bij Telengy, via tel. nr. 06 46 72 42 05 of via e-mail: p.t.telgte@telengy.nl.