Home » Actueel » Herinnert u zich deze nog?

Herinnert u zich deze nog?

Als je al wat ouder bent, dan ontstaan er gaten tussen je eigen herinneringen en die van latere generaties. Van Kooten en De Bie met Walter de Rochebrûne of het Simplistisch Verbond. Prachtig.
Zit ik met een aantal twintigers aan tafel. Van Kooten en De Bie, wie zijn dat? Oh ja, je wordt ouder opa. Das war einmal!  

Kunstmatige Intelligentie

Maar dan toch iets waar het verleden wellicht bij kan helpen. Kunstmatige Intelligentie: AI. Waar ik mij hevig over verbaas is dat ‘we’ de ontwikkeling van AI uit de schoolbanken proberen te weren. Hebben we dan echt niks geleerd van bijvoorbeeld de ontwikkeling van de mobiele telefoon?

Uhh … smartphone?

Je kunt ontwikkelingen niet uitbannen door te zeggen dat iets niet mag. Zeker niet als je er niets van snapt en de kinderen allang weten hoe het werkt. Inmiddels worden de smartphones geweerd uit de schoolklassen. Logisch, omdat we het niet meer in de hand hebben. Maar gaan we nu hetzelfde doen met AI? 

Waarom zijn we als ouderen zo eigenwijs? AI is niet meer uit te bannen. Laat onderwijskrachten leren wat AI betekent en hoe je dat effectief en efficiënt inzet. En doe dat vooral snel. En leer vervolgens de kinderen die nu op de lagere en middelbare school zitten, hoe ze met AI moeten omgaan. AI is hun toekomst. Of we dat nou leuk vinden of niet. 

Kleindochter

Ik heb het er wel eens over met mijn kleindochter. Het eerste wat ze zei toen ik erover begon, was dat de leraren allerlei apps hebben om te controleren of de kinderen geen ChatGPT hadden gebruikt. Dat zegt wat mij betreft genoeg. Het onderwijs ziet AI als een bedreiging en niet als een ontwikkeling waarmee zij moet leren omgaan. 

Maar wat mij betreft gebruikt mijn kleindochter ChatGPT gewoon. Ook bij het voorbereiden van haar lessen. En daarbij help ik haar door de tips van mijn collega Frank Huijbregts te gebruiken.

Een bezorgde opa