Home » Actueel » Waarom de ‘intelligente lockdown’ mij zo effectief maakt

Waarom de ‘intelligente lockdown’ mij zo effectief maakt

Opeens zit ik thuis met een laptop en mijn mobiel. Alle deuren gaan dicht, maar thuis gaan alle kanalen open. Terwijl half Nederland minder kan werken, merk ik dat er een enorme efficiëntie slag plaatsvindt. Waar ik vroeger vaak 4 uren per dag in de auto zat naar verschillende klanten, speelt zich nu alles af in de tuin van mijn woning.

Effectief vergaderen

De vergadertips kennen we allemaal; stel een goede agenda op, benoem een procesbegeleider, benoem doelen van punten en bepaal in welke mate er besluiten over genomen moeten worden. Toch plannen we vaak een vergadering van 1 of meerdere uren. Nu ik thuiswerk wordt er vergaderd in 30 minuten, hoe komt dit toch?

  • Het vragen of het goed met iedereen gaat is digitaal minder uitgebreid. Korte antwoorden zijn vaak goed genoeg.
  • We wachten tot de ander uitgesproken is, door elkaar praten werkt gewoonweg niet.
  • De procesbegeleider krijgt een veel dominantere rol en kan de agenda beter bewaken.
  • Als iemand wordt gestoord, hoeft hij niet uit de ruimte weg te lopen, maar zet hij zijn geluid op stil.

Tijd voor het werk

Op kantoor wordt er steeds aandacht van je gevraagd; ‘wil je nog koffie, wie is de nieuwe buurman, heb jij vanmiddag nog een vergadering?’ Thuis kan de telefoon op niet storen zetten en e-mail uit. Zo maak ik eindelijk het werk volledig af, inclusief de normaal ophopende administratie.

E-mailen en administreren

Waar ik vroeger een vraag stelde aan mijn collega’s, stuur ik een nu een e-mail. Dit heeft zijn voordelen;

  • Mijn vraagstelling is beter geformuleerd en meer uitputtend.
  • De antwoorden staan gelijk geregistreerd en kan ik makkelijk hergebruiken in stukken.

Organiseren van werkzaamheden

Er ontstaat bij mij en mijn collega’s een betere organisatie van werkzaamheden. Er wordt zelfs ingelopen op de enorme to-do lijsten van mensen. Door het verminderen van de interpersoonlijke contacten worden taken sneller uitgevoerd.

Logistieke besparing

Ik sta op, douche en trek een comfortabele trui en spijkerbroek aan. Geen overhemden strijken, niet het baardje bijwerken en de schoenen even poetsen (bespaart op voorbereidingstijd 30 minuten). Daarna loop ik naar beneden, ontbijt en sla de laptop open (bespaart reistijd 90 minuten). Twee uren die ik nu aan directe werkzaamheden kan besteden.

Vitaal rondje lopen

Rond het kantoorpand ligt de snelweg en een saaie woonwijk. Niet een uitnodiging om in de middag een rondje te gaan lopen. Thuis woon ik in het mooie groen. Ik ren een uurtje of wandel met de hond. Daarna ga ik een stuk aangenamer en met meer energie aan het werk.

Conclusie

Eerlijk moet ik bekennen dat de laatste week de wasmachine wel meer draait en het stoepje goed geveegd is. Daarnaast mis ik de energie van mijn ondernemende collega’s die vaak mijn ideeën net iets helderder en scherper maken.

Conclusie; thuis werk ik effectief, maar ik heb jullie wel nodig collega’s!

Wat zijn volgens jou de voordelen?